A murit marele actor Costel Constantin! (2024)

Lumea teatrului trece prin momente dificile de doliu, marele actor Costel Constantin a încetat din viață la vârsta de 81 de ani. Maestrul nu a vorbit niciodată despre probleme de sănătate, nu a dat de înțeles că ar fi fost bolnav, dar se retrăsese din lumina reflectoarelor în vara anului 2023, renunțând complet la viața artistică.

Născut la 20 octombrie 1942, la Galați, actorul absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București în anul 1964. În vara anului trecut, actorul Lari Giorgescu a făcut anunțul retragerii actorului Costel Constantin: „Acum 10 ani, în luna iunie, aveam premieră, la Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” Bucureşti, cu spectacolul Omul care a văzut moartea. Atunci nu îmi puteam imagina că va ajunge la 225 de reprezentații. Iar faptul că în tot acest timp distribuția a rămas neschimbată, a reușit să transforme membrii spectacolului într-o adevărată familie.

Aseară am avut ultima reprezentație. Motivele țin de etică profesională a unui artist. Se pare că actorul Costel Constantin și-a propus să se retragă la minunată vârstă de 80 de ani și la nu mai puțin de 60 de ani de teatru. Vă mulțumesc, domnule Costel, pentru ceea cea am trăit alături de dvs. pe scenă!

Este greu de explicat cât de rare sunt aceste momente în lumea teatrului din zilele noastre. Iar faptul că am fost parte dintr-un fenomen artistic de o amploare excepțională, mă face să mă simt cu adevărat norocos. Mulțumesc acestei „familii” în care am crescut în ultimii zece ani și publicului atât de numeros!

Marele actor Costel Constantin a interpretat roluri in zeci de piese de teatru, filme și seriale

A murit marele actor Costel Constantin! (1)

În anul 1970, maestrul debutează pe scena Teatrului Național București cu rolul Nick din piesa „Cui i-e frică de Virginia Wolf?” de Edward Albee. Ulterior, a jucat în zeci de piese, printre care și „Regele Lear” de William Shakespeare, „Năpasta, săptămâna patimilor” de Paula Anghel, „O scrisoare pierdută”, de I. L Caragiale, „Moștenirea” de Titus Popovici, „Alexandru Lăpușneanu” de Virgil Stoenescu, „Azilul de noapte” de Maxim Gorki, „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian, „Apus de soare” de Barbu Ștefănescu Delavrancea, „Crimă pentru pământ”, după Dinu Săraru, dar și „Sinucigașul”, de Nikolai Erdman.

De asem*nea, actorul a putut fi urmărit și pe micul ecran în seriale difuzate de posturile Pro TV și Acasă. Primul rol într-un film a fost interpretat în pelicula „Porțile albastre ale orașului” din 1973 în eegia lui Mircea Mureșan. Ulterior, a jucat în „Ion, Blestemul pământului, Blestemul iubirii”, „Ana și hoțul”, „Liniștea din adâncuri”, „La răscrucea marilor furtuni”, „Liliacul înflorește a doua oară”, „O lebădă iarna”, „Pepe și Fifi”, iar lista poate continua. În seriale a avut roluri impresionante în „Aniela”, „Iubire și onoare” sau „Cu un pas înainte”, difuzate pe Acasă TV și Pro TV.

„Singurătatea aceasta, la un moment dat ucide… Deși avea copii, avea nepoți, îi simțea lipsa soției sale pentru că era o poveste de dragoste extraordinară”

A murit marele actor Costel Constantin! (2)

Ultima persoană care a vorbit cu maestrul înainte să moară a fost jurnalista Ioana Mandache care povestește că: „Am vorbit chiar ieri cu el, când i-am urat la mulți ani de Sfântul Constantin și Elena. Eu cred că există marile iubiri, pentru că după moartea soției lui, Mihaela, în urmă cu doi ani, probabil că i-a fost foarte greu și nu a mai rezistat.

Singurătatea aceasta, la un moment dat, ucide. Deși avea copii, avea nepoți, îi simțea lipsa, pentru că era o poveste de dragoste extraordinară.
Cred că sunt șocată mai ales pentru că nu avea probleme de sănătate și juca încă, avea ”Omul care a văzut moartea” la Teatrul Național, unde mergea și juca o dată sau de două ori pe lună. Dar probabil, fiind foarte discret, nu a spus cât de greu îi este.

Ieri i-am spus la mulți ani de Sfântul Constantin și Elena, și am avut o conversație de suflet. Și culmea, pe la 22:30, aseară, mi-a trimis un mesaj cu o icoană, cu Maica Domnului și cu pruncul. Am văzut-o dimineață. Deci a trimis probabil prietenilor de suflet…
Repet, nu îmi vine să cred! Din păcate ne mor marii artiști și rămânem fără marile valori”, a mărturisit jurnalista pentru Antena 3.

Și Alexandra Săraru, fiica regretatului Dinu săraru a postat un mesaj emoționaNT pe Facebook după vestea încetării din viață a actorului Costel Constantin.

Să te odihnească Dumnezeu, prietenul nostru bun. Te-ai dus la ceruri să te întâlnești cu Mihaela și tata! S-a dus și Costel Constantin, Ștefan cel Mare din Apus de soare, poate ultimul din generația de aur a marilor actori! Sunteți acum toți, acolo, Undeva, și, poate puneți și de-o piesă de teatru. Adio, bun prieten! Și regret că aseară nu ți-am răspuns la mesaj…”, a scris pe un site de socializare fiica fostului scriitor și ziarist Dinu Săraru.

Condoleanțe familiei. Vom simți cu toții lipsa unui artist desăvârșit, cu o lungă și o prodigioasă carieră atât în teatru, cât și în film, cu zeci de roluri memorabile!

A murit marele actor Costel Constantin! (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Geoffrey Lueilwitz

Last Updated:

Views: 6105

Rating: 5 / 5 (80 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Geoffrey Lueilwitz

Birthday: 1997-03-23

Address: 74183 Thomas Course, Port Micheal, OK 55446-1529

Phone: +13408645881558

Job: Global Representative

Hobby: Sailing, Vehicle restoration, Rowing, Ghost hunting, Scrapbooking, Rugby, Board sports

Introduction: My name is Geoffrey Lueilwitz, I am a zealous, encouraging, sparkling, enchanting, graceful, faithful, nice person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.